خلاصه جلسه کارگروه نظارت بانکی
جلسه پنجم؛ مورخ 1401/10/13
خلاصه مباحث مطروحه:
در بحث نظارت بانکی و به طور خاص در موضوع ارتقای شفافیت نظام بانکداری، ورود زبان XBRL به حوزه صورت های مالی میتواند باعث ارتقای نظام شفافیت مالی بانک ها گردد و در صورت ورود این زبان می توان به سهولت به همه موارد به صورت «سریع و ساده» به اطلاعات مالی در مدت زمان کوتاه تر دسترسی یافت و این مسئله یعنی ارتقای سیستم نظارت بانکی در نظام بانکی.
در حوزه نظارت تطبیقی، با توجه به رویکرد جدید بانک مرکزی در مدیریت جدید، بحث مقررات احتیاطی در این حوزه می تواند موضوع بحثی باشد که وارد حوزه پژوهشی ما شود. این موضوع به عنوان یک کلان مسئله می تواند در سه نوع مسئله کوچکتر به عنوان بانک های توسعه ای، تخصصی و تجاری بررسی شود.
با ارتقای جایگاه واحد تطبیق در بانکداری کنونی، کم کم به سمت حذف واحد بازرسی می رویم و این حرکت به صورت تدریجی در حال ایجاد است. برای مثال در لایه سوم، حسابدار داخلی با حسابرسی خود که اقدام به نظارت می کند، فعالیتی انجام می دهد که به نظر می رسد باید از جایگاه خود ذیل واحد بازرسی و بازرسی داخلی به سمت اداره تطبیق حرکت کند. همچنین جایگاه اداره تطبیق و وظایف آن به قدری وسیع می باشد که حتی در تداخل مستقیم با واحد مبارزه با پولشویی نیز قرار می گیرد و می توان گفت می توان با یکدیگر نیز ادغام گردد. شرح وظایف این سه واحد (بازرسی، تطبیق، مبارزه با پولشویی) به عنوان یک موضوع پژوهشی بسیار مهم است. این موضوع تاکنون محل توجه نبوده و با توجه به تداخل ایجاد شده بین این واحدها، به نظر می رسد اهمیت آن برای ورود به عنوان یک موضوع پژوهشی حائز اهمیت است. یکی از ایده های قابل مطرح در این حوزه، کاهش واحدهای نظارتی و ادغام همه واحدهای نظارتی بانک ها با اداره نظارت تطبیقی است. همچنین در مورد واحدهای ریسک و واحد حسابرسی داخلی در مورد سندهای مخصوص به خود و خطوط بانکی بررسی های از این دست صورت بگیرد. این موضوعات در بحث حاکمتی شرکتی می تواند به عنوان سه مسئله مورد بررسی قرار بگیرد.
ساختار کنترل داخلی بانک ها می تواند یکی دیگر از موضوعات بررسی باشد که به طور عام تر از موضوع پیشین است و بعد از این پژوهش می تواند در مسائل پژوهشی مورد توجه قرار بگیرد و حتی امکان دارد به عنوان موضوع پایان نامه و یا رساله مورد پژوهش قرار بگیرد. چنین مسئله ای باید به این گونه بررسی گردد که یک بانک به چه صورت می تواند اقدام کند که از تقلب، فساد و یا عناوینی از این دست که به استفاده ناصحیح از منابع بانکی در جهت نادرست انجام می شود جلوگیری کند و ساختاری را ارائه نماید که با کمترین بروکراسی و بیشترین سرعت بتواند اقدامات خود را در این حوزه به پیش ببرد.