وضعیت بازار رمز دارایی ها در ایران
دوشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۲ با حضور 👤 جناب آقای عباس آشتیانی مدیرعامل انجمن بلاکچین 👤 جناب آقای امین امینی مدیرعامل و بنیانگذار والکس
🔸سومین جلسه از سلسله نشست های دوشنبه های حقوق بانکی با موضوع رمزارزها، با حضور جناب آقای عباس آشتیانی، مدیر عامل انجمن بلاک چین، و آقای امین امینی، مدیر عامل و موسس والکس، در روز دوشنبه مورخ ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۲ و با تمرکز بر بررسی وضعیت بازار رمزارز دارایی ها در ایران، برگزار گردید.
در ابتدای جلسه، جناب آقای علیپور به عنوان کارشناس مجری نشست به طرح سوالاتی پرداختند : در گذشته دریافتیم که رمزارز اجمالا نوعی دارایی است و قابل تملک و معامله می باشد. حال سوال این است که رمزدارایی ها چه جایگاهی در بازارهای کشوری و جهانی دارند؟ بازار رمزدارایی ها در ایران چگونه شکل گرفت و چه جایگاهی داشت و هم اکنون چه جایگاهی دارد؟
🔹سپس در ابتدا، آقای آشتیانی به بیان سابقه و تاریخچه ای از این بحث پرداختند : بشر بسیاری از دارایی ها را با مزیت های مختلفی همچون کمیابی و ماندگاری دارای ارزش تلقی میکرده است. و رمزدارایی ها نیز هر کدام دارای یکی از این مزیت های ارزشمند می باشد.
🔸در ابتدای امر، برخورد حاکمیت ما با موضوع رمز دارایی ها، برخوردی سلبی و تهاجمی بود به گونه ای که در سال ۱۳۹۸ قانون گذار ما به جرم انگاری بحث استخراج رمزارز روی آورد. در آبان ۹۹ با مصوبه خوداظهاری دستگاه های ماینینگ رو به رو شدیم و در خرداد ۱۴۰۰ دستور رئیس جمهور وقت مبنی بر خاموشی بسیاری از دستگاه های ماینینگ صادر شد؛ اما این موضوع به قدری در میان مردم رواج پیدا کرد و هم اکنون ماهیتی اجتناب ناپذیر دارد که الان بعد از گذشت ۴ سال، رویکرد حاکمیت به کلی تغییر پیدا کرده و در روزهای آتی قرار است که از سند رهنگاشت بانک مرکزی در رابطه با رمزارزها رونمایی شود که کاملا رویکرد ایجابی و توسعه ای به این موضوع دارد؛ حال چه کسی درباره هدررفتن این فرصت ۴ ساله پاسخگوست؟
🔹سپس آقای امینی، درمورد سابقه بحث معامله رمزارز در ایران بیان داشتند : قبل از سال 1393 خرید و فروش های اندکی در پیامرسان تلگرام انجام میشد. اما از سال 1395 پلتفرم هایی ایجاد شد که امکان ترید کردن نداشتند لکن از سال 96 پلتفرم های که دارای این امکان بودند، راه افتادند. پلتفرم های ایرانی خیلی زود توانستند که با فناوری زود جهان همراه شده و هم سطح گردند و با پلتفرم های خارجی مستقیما رقابت کنند.
🔸 اگر پلتفرم های خارجی را مورد توجه قرار دهید، همه آنها در ابتدا سرمایه گذاری های عظیمی دریافت کردند چون محدودیت کمتری داشتند اما بانک مرکزی ما از سال 96 با تبادل و معامله کریپتو مخالف بود و همین موجب شد که بسیاری از کاربران ایرانی به پلتفرم های خارجی روی آوردند و پلتفرم های ایرانی کاربران خود را از دست دادند؛ مثلا پلتفرم کوینکس 85 درصد کاربرانش ایرانی بودند و این یعنی درصد زیادی از دارایی های داخل کشور به پلتفرم های خارجی منتقل میشد. علت عمده سرمایه گذاری در پلتفرم های خارجی این است که کاربران اعتماد و اطمینان کاملی نسبت به پلتفرم های داخلی ندارند چون نگران مشکلات و ممنوعیت های قانونی داخل کشور هستند.
🔹و در بخش پایانی، میهمانان چنین بیان کردند که رمزارز درواقع در ابتدا رقیبی برای دلار آمریکا محسوب میشد نه برای ریال ایران و از همین رو اسناد مکتوب و معتبری وجود دارد دال بر اینکه مسئولان آمریکا از گسترش صنعت رمزارز در ایران بیمناک بوده اند چرا که امکان خنثی کردن تحریم ها را برای ایران فراهم میکند اما مسئولان داخلی، به اشتباه آن را رقیب ریال فرض کرده و این فرصت مهم برای دور زدن تحریم ها را از دست داده اند. این مطلب مبتنی بر این است که بدانیم رمزدارایی در حقیقت پول نیست که بخواهد رقیب ریال باشد بلکه یک دارایی ارزشمند همچون طلا و ملک می باشد.
⚖️ اندیشکده حقوق بانکی دانشگاه امام صادق علیهالسلام